Entusiasme rundt konkurransen Havløftet
Studentene Jonas Apeland (Fagskolen) og Sigrid Tønnesen (NTNU) stilte opp i den direktesendte finalen, her sammen med juryleder Johanne Kjerstad (leder av bærekraftstorget ved NTNU) og Henrik Vedde (Maritimt Forum Nordvest). Bildet er tatt av Sissel Basso (NTNU).

Entusiasme rundt konkurransen Havløftet

Sammen med Campus dro vi i gang en konkurranse for tiendeklassinger der målet var å vise fram mulighetene som finnes i havnæringer. Hele 250 elever deltok, og neste år tror vi det blir enda flere.

Nærmere forklart er Havløftet et samarbeid mellom Campus Ålesund og ulike næringsaktører for å fremme campusidentitet, utdanninger og yrkesveier i havnæringen. Gruppen Havløftet 2021 består av NTNU, Fagskolen i Ålesund, Maritimt Forum Nordvest, MAFOSS og ÅKP. Over 250 elever fra hele fylket deltok i konkurransen dette første året.

Det er ikke bare statsledere og organisasjoner som må jobbe for å nå bærekraftmålene – vi må også bidra. Dette var ett av budskapene som lå til grunn for årets konkurranse. I tråd med det ble det understreket at havet blir enda viktigere for både Norge og verden de neste tiårene. Verdens befolkning er ventet å øke til ni milliarder mennesker omkring 2050. Det gjelder å ta vare på miljøet, skaffe nok energi og nok mat av god kvalitet til alle. Havet vil være en nøkkel til å løse utfordringene, og til å øke den norske verdiskapingen.

Alle tiendeklassingene i Møre og Romsdal ble invitert til å delta i Havløftet-konkurransen. Temaet for oppgaven var: «Hvordan vi lever i samspill med havet». Etter en kartlegging av utfordringer og muligheter innen de blå næringene, ble elevene utfordret på hvordan vi kan forbedre samspillet og komme med konkrete forslag til tiltak. Forslagene ble presentert og formidlet gjennom diverse plattformer. Blant annet var et leserinnlegg til politikerne fra fremtidens generasjon en av utfordringene elevene måtte bryne seg på.

Vinneren ble kåret i en digital direktesendt finale fra ÅKP Studio. Klasse 10C ved Ulstein ungdomsskole stakk av med seieren og førstepremien på hele 12.000 kroner. De imponerte juryen med sin løsning for å redde tareskogene. De hadde samarbeidet med bedriften Urchinomics som spesialiserer seg i oppdrett av kråkeboller. Andreplassen ble delt mellom 10B ved Kolvikbakken ungsomskole og 10B ved Ulstein ungdomsskole, som begge kunne fylle på klassekassa med 6.500 kroner.

Havløftet er bare ett av flere gode samarbeidstiltak ÅKP gjennomfører med aktører på Campus. Andre arrangement vi bidrar til er The North West, debatter i Campus-uka, innlegg i konferanser og seminarer.